Zwykło się uważać, że jeśli dobra kwa to bez żadnego ale arabica, ale ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest drogi oraz dominujący na świecie? Z jakiego powodu tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?
kawa arabica
Czym jest arabica?
Kawa arabska innymi słowy Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, nazwany również kawowym drzewem. Historycznie odmiana ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w którym dojrzewa, ma całkiem różnorodne potrzeby oraz może to znacząco wpływać na smak ostatecznego artykuły, inaczej kawy. Mimo że do rodziny kawowowców kategoryzuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się niemalże na dwóch gatunkach:
• Arabica
• Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna oraz krzewy są wybitnie podobne, to niemniej jednak się różnią.
kawa z Jemenu
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wielkości, ich łodyga jest łatwa oraz równa, a gałązki długie i cienkie.
Arabica w uprawie oraz wzroście najprawidłowiej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest najczęściej poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie oraz Sumatrze. Roślina rozkwita niemal przez cały rok oraz ubóstwia ciepło, dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na terytoriach górzystych pomiędzy wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co ważne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest ogromnie odporny na warunki pogodowe, kocha ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu wystarczą gruntownie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Dlaczego Arabica jest najważniejsza?
Gatunek nazwany Arabica jest de facto słabszy aniżeli Robusta, albowiem zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa delikatna oraz aromatyczna. Jednakże co ważne dla jej handlowej wartości, niezmiernie łatwo ją scalać z aromatami, właśnie dlatego w pewnych momentach wzbogacona posmakiem czekoladowym bądź korzennym. Zanim kupimy kawę rodzaju arabica należałoby przeczytać szczegółowo skład produktu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest tylko uzupełnieniem.