Lekarze niepokoją, że aktualnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej legendarnych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz młodsze osoby. Teraz rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Pośród tak młodziutkich pacjentów z reguły następuje alergia na wybrane produkty spożywcze. Dużo niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną oraz swędzącą skórą, cierpi z przyczyny alergii na laktozę, inaczej białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które własne dzieci karmią piersią, muszą absolutnie odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Powinny również obserwować reakcje dziecka wtedy, gdy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a w takim razie soję, jaja bądź też orzechy. Jeśli dziecko karmione jest sztucznie, wypada podawać mu odpowiednie hipoalergiczne mieszanki, w których białko krowie jest zastąpione sojowym czy też w których zastosowano hydrolizat białka krowiego. W przypadku dzieci z alergią wypada także mocno uważać w czasie rozszerzania diety. Należy przede wszystkim podawać nowe produkty osobno i co parę dni.
Dzięki temu wolno będzie łatwo ustalić, które z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Ewidentnie zasady te dotyczą także starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najprzyzwoiciej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji wybitnie istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeżeli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najporządniej jest, jeśli wszyscy najzwyczajniej w świecie przestrzegają właściwych zasad diety i nie jedzą mleka lub ewentualnie artykułów zawierających orzechy.